Buitengesloten – Alle aandacht is voor de moeder, en je kan het gevoel hebben dat je er niet bij betrokken wordt. Doe actief mee en zorg zelf dat je er zo veel mogelijk bij betrokken bent. Vergezel je partner als ze naar de dokter gaat, help mee met de inkopen voor de baby, en zorg dat je weet wat er gebeurt in en met je partner.
Angst voor sex – Het hebben van sex tijdens de zwangerschap is net zo veilig als het hebben van sex voor de zwangerschap. Sex kan jezelf en je partner de benodigde intimiteit geven die jullie beiden nodig hebben in de soms stressvolle periode.
Veel mannen blijken het eng te vinden om met de penis naar binnen te gaan. Angst om de baby te beschadigen is een veelgehoorde reden om afhoudend te zijn in het zoeken van seksuele toenadering.
Ook het idee dat de baby meekrijgt dat jullie aan het vrijen zijn lijken veel mannen niet prettig te vinden.
Beide angsten zijn ongegrond! Alleen als de vliezen zijn gebroken mag je geen gemeenschap meer hebben!
Je baby zal zeker merken dat er iets gebeurt en ook merken dat mama en papa het leuk hebben, maar natuurlijk snapt je baby niet dat jullie seks hebben. Je baby weet immers helemaal niet wat seks is en verbindt er dus niets raars aan.
Ook de angst om de baby te beschadigen met de penis is echt onnodig. Hoe diep de baby ook is ingedaald, de penis kan het hoofdje niet beschadigen.
Geen seks, toch intiem!
Hoe jullie seksleven ook verloopt tijdens de zwangerschap, blijf er open over. Bespreek samen waarom je geen zin hebt in seks en als je, om wat voor reden ook , geen gemeenschap wilt kun je samen misschien andere manieren bedenken om intiem te zijn. Intimiteit hoeft niets met seks te maken te hebben. Knuffel elkaar wat vaker, laat merken dat je nog steeds dol bent op elkaar. Ook al ben je misschien wat vaker kortaf, nukkig of moe, blijf elkaar laten zien dat je van elkaar houd.
Sympathie symptomen – Sommige vaders voelen zich ziek en delen de pijn die hun partner ook heeft.
Ongeduldig – Je partner heeft hoogstwaarschijnlijk last van een sterk wisselend humeur, periodes met pijn, en zal van tijd tot tijd veel klachten hebben. Bedenk altijd dat zwangerschap tijdelijk is, de veranderingen gaan ook weer over. Maak je niet te druk als je van alles de schuld krijgt, tenzij je partner gelijk heeft. Hormonen zijn meestal de oorzaak.
Angst – Van tijd tot tijd zal je je zorgen maken over de gezondheid van de baby en die van je partner, en van de veranderingen die je te wachten staan in je leven. Het is niet meer dan normaal dat je bang bent voor het onbekende. Probeer je voor te bereiden op de komst van de baby door je te (laten) informeren. Ga mee bij controleonderzoeken en stel vragen. Hoe meer je weet, hoe minder je je zorgen zult maken.
Bezorgd over de grote buik – Misschien maak je je zorgen over de buik die wel erg groot wordt, en over het gewicht van je partner. Weet dat een gezonde baby veel voedingstoffen nodig heeft, en zorg dat je partner deze ook binnenkrijgt. Help je partner bij lichte oefeningen en complimenteer haar met de positieve dingen.
Angst voor de bevalling – Er zijn maar weinig vaders die de verloskamer binnenkomen zonder bang te zijn. Ook hier geldt dat je je waarschijnlijk minder zorgen maakt als je je van te voren hebt geïnformeerd.