Hoe herken je dat de bevalling begonnen is?
Het kan best lastig zijn om het begin van de bevalling te herkennen.
De bevalling kan beginnen met weeën of het breken van je vliezen.
Zeker bij een eerste kindje is het lastig om de eerste weeën te herkennen, is dit het begin bevalling?
Maar….zolang je twijfelt zijn het waarschijnlijk nog geen goede ontsluitingsweeën.
Zoveel barenden, zoveel verschillen! Er is geen standaard verhaal hoe jouw bevalling zal beginnen.
Meestal begin je met weeën om de 7-8-9-10 minuten, die vrij kort zijn, zo’n 40 seconden en die nog niet echt heel erg zeer doen. Je voelt ze goed, maar je kan het nog best hebben.
Deze weeën geven meestal nog geen ontsluiting. Ze zorgen alleen voor het verweken en verstrijken van de baarmoedermond. Een enkele keer beginnen de weeën direct om de 3-4 minuten, maar zijn ze niet zo sterk en duren ze kort. Ook deze weeën geven meestal nog geen ontsluiting.
Bevalling: de eerste 4 cm ontsluiting
Eerste kindje: bij je eerste kindje kan het soms lang duren voordat de weeën echt goed gaan doorzetten. Je hebt wel weeën, soms zelfs wel om de 4 minuten, maar ze zijn niet zo krachtig en duren maar een half minuutje.
Dit zijn de weeën die voor het verweken en verstrijken van de baarmoedermond zorgen. Ze geven over het algemeen geen ontsluiting, de baarmoedermond moet immers eerst week en verstreken zijn, pas dan kan de baarmoedermond open en start de eerste 4 cm ontsluiting.
Het is belangrijk dat je probeert je nog niet te focussen op de weeën.
Over het algemeen zijn ze nog niet héél pijnlijk en kun je beter proberen je gedachten te verzetten in plaats van al vol bezig te zijn met het opvangen van je weeën.
Zoek een klusje in huis, ga strijken, stofzuigen, ramen zemen of kijk samen een spannende film. Wat je ook doet, probeer afleiding te zoeken.
Als je focust op de weeën dan doet het echt meer pijn dan wanneer je iets anders gaat doen.
Klinkt misschien raar, maar het werkt echt. Probeer het maar eens nu je (misschien) nog niet aan het bevallen bent als je dit artikel leest.
Stel je stoot je, als je dan gaat staan springen en au-au roepen doet het echt super pijn. Maar als je net doet of het niet gebeurt is en je loopt gewoon door, je besteed er geen aandacht aan, dan zul je merken dat de pijn veel minder erg is!
Zo werkt het ook bij de begin weeën. Natuurlijk zijn ze pijnlijk, maar nog lang niet zo pijnlijk (over het algemeen gesproken natuurlijk) dat je al moet puffen om ze op te vangen bijvoorbeeld. Afleiding helpt echt!!!
Starten je weeën in de nacht, maak een warme kruik die je tussen je onderbroek stopt en probeer of je nog een poosje kunt slapen. Neem desnoods 2 paracetamol om de pijn te verzachten. Je hebt straks al je energie nog nodig dus ieder uurtje slaap wat je mee kunt pakken is meegenomen.
Soms kan de eerste fase van de bevalling lang duren:
Als deze zogenaamde latente fase dagen duurt is dit erg vervelend en raak je vermoeid. Raak niet ontmoedigd want ondanks dat je nog geen ontsluiting hebt, wordt er al heel wat voorwerk verricht. Hierdoor kan de ontsluiting, als de weeën straks beter worden, vlotter verlopen.
Tip 1: fixeer je niet op de weeën. Ga zoveel mogelijk je gang.
Tip 2: neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z’n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.
Tip 3: als je al nachten niet geslapen hebt en het bovenstaande helpt niet, bel dan je verloskundige. Een nachtje goed slapen doet wonderen en de andere dag kijk je weer heel anders tegen de wereld aan. Hierdoor geef ik in deze situatie een enkele keer een slaapmiddel. Er zijn slaapmiddelen die best een keertje gebruikt mogen worden ondanks de zwangerschap. Liever niet natuurlijk, maar in dit geval is het kiezen uit twee kwaden. Door een goede nachtrust heb je de volgende dag weer de moed om verder te gaan.
Wanneer begint de ontsluiting op gang te komen?
Over het algemeen zeggen we dat er pas echt schot komt in de zaak als je om de 3 minuten een wee hebt die ongeveer 1 minuut duurt en ook echt pijnlijk is. Als je dat soort weeën hebt vordert de ontsluiting gemiddeld met 1 centimeter per uur. Maar vaak pas als de eerste 4 centimeter al behaald zijn. De eerste 4 centimeter zijn bij een eerste kindje heel onvoorspelbaar. Soms duurt het dagen, soms is het in een paar uurtjes gepiept. Eén en ander hangt onder andere af van hoe sterk en regelmatig je weeën zijn, hoe goed jij kunt ontspannen én de houding en indaling van het hoofdje.
Tweede, of volgende, kindje:
Misschien weet je nog dat het bij de eerste zo lang duurde voordat je de eerste 4 cm ontsluiting had? Maar verkijk je hier niet op.
Bij een tweede kindje kun je al een paar centimeter ontsluiting hebben voordat de bevalling überhaupt begonnen is.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Hierdoor kan een bevalling bij een tweede een stuk sneller gaan en kan je verrast worden.
Bel daarom op tijd je verloskundige. Als je weeën echt flink doorzetten, om de 3-4 minuten komen en echt pijnlijk zijn is het hoogtijd om te bellen.
Van 4 tot 8 cm ontsluiting
Bevalling, de middenfase: van 4 tot 8 cm ontsluiting
De middenfase wordt gekenmerkt door het vlotter vorderen van de ontsluiting en het sterker worden van de weeën.
De weeën komen korter na elkaar.
Ongeveer om de 4-5 minuten in het begin van deze fase en om de 2-3 minuten later in deze fase. Maar, belangrijker, de weeën worden krachtiger. Het wordt lastiger om de weeën op te vangen. Je hebt al je aandacht nodig bij de weeën.
Zorg voor een omgeving die voor jou ontspannend en comfortabel is. Alles wat je afhoudt van de aandacht bij je weeën moet weg. Vaak is de wc of een warm bad een goede plek om je weeën op te vangen als het lastig wordt.
Wissel van houding. Waar de één het beste haar weeën kan opvangen op de wc of in bad, is voor de ander hangen over een skippy- of gymbal de beste manier. Het allerbelangrijkst is dat je een plek en houding vindt waar jij je vrij voelt om te doen wat je wilt doen. Geneer je niet om geluiden te maken als jou dat helpt.
Het is heel belangrijk dat je niet verkrampt en niet geen hyperventileren. Vooral aan het eind van deze fase hebben veel vrouwen het echt moeilijk. Vaak is begeleiding in de juiste ademhaling nodig of iemand die je bij de les houdt. In paniek raken moet worden voorkomen. Dus neig je naar paniek, schreeuw desnoods om hulp. Je partner of bevalmaatje moet goed weten hoe hij/zij je kan helpen om bij de les te blijven.
Paniek en angst zorgen ervoor dat je de bevalling, onbewust, tegenwerkt. Voor een goede ontsluiting is het echt nodig om alles los te laten. Je baarmoedermond is een spier en als je je spieren verkrampt kan de baarmoedermond niet openen. Je hebt dan giga weeën, maar er gebeurt niet veel qua ontsluiting. Probeer deze situatie te voorkomen door voor jezelf een plek en houding te vinden die jou helpt om met de pijn om te gaan en vraag hulp en ondersteuning van je partner of verloskundige als je het moeilijk hebt. Je verloskundige heeft vaak veel tips en truckjes om de pijn te verzachten.
Lukt het niet om de pijn goed op te vangen en vordert de ontsluiting onvoldoende dan is het goed om te weten dat er altijd nog medicinale pijnbestrijding is. Juist in deze fase van de bevalling wordt hier om gevraagd.
“Kon je in de beginfase de weeën waarschijnlijk nog best gemakkelijk opvangen, nu wordt het echt menens!”
Aan het eind van de middenfase hebben de meeste barenden het heel moeilijk. Kreten als “ik wil niet meer” en “nooit meer een tweede keer” zijn in die periode veel gehoord.
Heb je erge last van rugweeën? Vraag je partner om flink op de zere plek te duwen. Masseren is vaak minder lekker. Flink tegendruk geven (net boven de bilspleet is meestal de juiste plek) helpt meestal het beste.
De ontsluiting vordert bij regelmatige en krachtige weeën ongeveer 1 cm per uur bij het eerste kindje. Bij een tweede of volgend kindje gaat het meestal wat sneller.
Veel vrouwen zijn misselijk aan het eind van de middenfase. Ook overgeven komt regelmatig voor.
Een kleine troost is dat je weet dat je er bijna bent. Nog maar 2 cm en je mag gaan persen.
Persweeën
Tijdens de laatste centimeters van de ontsluiting kun je het gevoel krijgen dat je moet poepen; persdrang!
Meestal begint het met een korte drang tijdens het hoogtepunt van de wee.
Dit wordt veroorzaakt door het steeds dieper komen van het hoofdje van de baby. Het hoofdje wordt dan tijdens een wee op je anus gedrukt en dit geeft het gevoel dat je moet poepen.
Als de verloskundige er nog niet is, laat haar dan met spoed komen want je hebt waarschijnlijk bijna volledige ontsluiting (10 cm).
Bij volledige ontsluiting krijg je een soort oerdrang die niet meer tegen te houden is. Of je nu wilt of niet, je moet persen.
Persweeën kenmerken zich door het feit dat je niets anders kunt dan meepersen. Ook als je het niet wilt, bijvoorbeeld omdat de verloskundige er nog niet is, maakt je baarmoeder een persbeweging en kun je niet anders dan toegeven. Natuurlijk pers je niet vol mee mocht je verloskundige er nog niet zijn.
Als je volledige ontsluiting hebt, maar nog geen persweeën, dan is het verstandig om nog even te wachten met persen. Persen op eigen kracht, dus zonder de oerdrang om te persen, is lastig. Je voelt gewoon niet zo goed wat je moet doen als je nog geen persweeën hebt. Bovendien moet je dan alleen op eigen kracht je baby naar beneden duwen, terwijl je, als je wel persweeën hebt, je lichaam meehelpt om je baby dieper te krijgen. Bij persweeën duwt je baarmoeder als het ware een beetje mee.