Bij kolven is hygiëne erg belangrijk!!
Voordat je de kolf gaat gebruiken, is het nodig om je handen goed met water en zeep te wassen (in het ziekenhuis gebruik je een papieren handdoek, thuis een handdoek voor jezelf.
Ik adviseer je om de voedingsbeha bij voorkeur dagelijks te wassen. Als je borstkompressen gebruikt, deze vervangen deze dan zeer regelmatig. Indien er sprake is van een candida, elke voeding verschonen!
Het is niet nodig om de tepels extra te wassen voor het afkolven. Eén keer per dag douchen of wassen met water is voldoende.
Gebruik geen zeep of lotions, op de tepelhof bevinden zich kliertjes die een vettige stof afscheiden. Die houden de tepelhof soepel en hebben een antiseptische werking.
Na gebruik dien je de kolfset huishoudelijk schoon te maken, zie hiervoor Hoe maak je de kolf schoon.
Goed om te weten: moedermelk afkolven is een vaardigheid die je moet leren. Het is normaal dat er in het begin niet meer dan enkele druppels melk uit uw borst komen. De hoeveelheid afgekolfde melk kan wisselend zijn gedurende de dag en per borst.
Welke kolf is voor jou geschikt?
Als je voor een voeding niet bij je kindje bent, kan een borstkolf een uitkomst bieden. Ook als je kindje (nog) niet aan de borst drinkt, kun je met een kolf je productie op gang brengen of houden. Welke kolf geschikt is, hangt volledig af van jouw situatie, reden om te kolven en hoe vaak je gaat kolven.
Ben je nog zwanger: dan raad ik je aan om nog geen kolf aan te schaffen. Pas als je bevallen bent, weet je wanneer en hoe vaak je de kolf nodig hebt.
Ben je nog in je kraamtijd: Voor het (extra) op gang brengen van de productie raad ik je aan een volautomatische dubbele borstkolf te gebruiken. In veel ziekenhuizen wordt daar de Symphony borstkolf van Medela voor gebruikt. Ik ben zelf in het bezit van een Horigen Grace dubbele elektrische kolf en de Libento dubbele elektrische kolf.
Ben je al even geleden bevallen: Dan hangt het van je behoefte af, welke kolf geschikt is voor je.
Heb je een kolf nodig voor incidenteel gebruik, omdat je zo nu en dan niet voor een voeding bij je kindje bent of parttime aan het werk gaat, dan kun je denken aan een handkolf of enkele elektrische kolf. Ga je (bijna) fulltime weer aan het werk of moet je (bijna) alle voedingen afkolven, dan is het fijn een dubbele elektrische kolf te hebben.
De toeschietreflex opwekken
De toeschietreflex is nodig bij borstvoeding geven en afkolven. Zonder toeschietreflex stroomt er geen melk. Het toeschieten wordt niet door alle moeders gevoeld en kan meerdere malen per sessie optreden. Een toeschietreflex krijg je onder invloed van het stofje Oxytocine. Bij stress of spanning maak je adrenaline aan en dat kan ervoor zorgen dat je minder oxytocine aanmaakt.
Wat kan helpen bij het krijgen van een toeschietreflex?
Ontspanning
Het toeschieten komt het meest gemakkelijk als je jezelf op je gemak voelt. Zoek een rustige, warme en comfortabele ruimte, plek, waar je ontspannen kunt voeden.
Warmte
Verwarm je borsten. Door bijvoorbeeld een doek warm te maken op de verwarming of over een kruik en deze doek op je borsten leggen. Een wegwerpluier gevuld met warm water (wel goed uitwringen) kan ook prima dienen als warmtebron. Zo ook een warmwaterzak, kersenpit zak, een warme douche of bad.
Massage
Uit onderzoek is gebleken dat massage voor en tijdens het kolven meer melk en melk met hoger vetpercentage oplevert. Hier krijg je een idee hoe je dat kunt toepassen. Je kunt het toeschieten stimuleren door met de muis van je hand over de tepel te wrijven en de tepel tussen duim en wijsvinger te rollen. Ook voorover buigen en voorzichtig schudden met je borsten geeft al snel een toeschietreflex.
Visualiseren
Denken aan je kindje kan helpen. Je kunt een foto of filmpje gebruiken. Een telefoontje naar de afdeling als je kindje is opgenomen.
Mocht het toch lastig zijn, dan kun je een oxytocine neusspray gebruiken om een toeschietreflex op te wekken. Hiervoor heb je een recept nodig van de huisarts.
Kolven met de Hand: Kolven van moedermelk met de hand is een handigheidje en simpel te doen. Je kunt het overal doen en hebt er weinig voor nodig; dit heet de Marmet techniek.
Het grote voordeel van met de hand kolven is dat de borst gestimuleerd wordt door de handen wat weer een positief effect heeft op het toeschieten van de melk. Verder heb je meer controle over het kolven op zich; jij bepaalt de druk en de snelheid die je prettig vindt.
Zo doe je het:
Plaats je duim aan de bovenkant van je tepel, de wijsvinger en middelvinger aan de onderkant van je tepel ter hoogte van de buitenkant van de tepelhof.
Dit kan tussen de 2,5 en 4 cm vanaf de tepel zijn. Niet alle borsten en tepelhoven zijn bij vrouwen van dezelfde maat.
Let op: kolf NIET met de volle hand maar met je vingertoppen!
Plaats de duim aan de bovenzijde van de borst. De rest van je vingers leg je onder je borst om deze te ondersteunen. Zorg ervoor dat de duim en wijsvinger / middelvinger samen een C vormen.
Druk duim en wijsvinger naar de borstkast en rol dan naar voren.
Deze beweging blijf je steeds herhalen: plaatsen, drukken, naar voren rollen, plaatsen, drukken, naar voren rollen, etc. Je kunt de melk opvangen in een schoon flesje of kommetje.
Voorkom dat je in je borst knijpt, dit kan nl. kneuzing van het borstweefsel veroorzaken.
Laat je handen niet over de borst glijden, dit kan pijnlijk zijn.
Trekken aan de tepel kan weefselbeschadiging veroorzaken.
Colostrum kolven: Vang colostrum of melk op met een steriel pipetje, spuitje of lepeltje. Colostrum is erg stroperig en de hoeveelheden zijn vaak klein. Het is niet verstandig colostrum met een kolf te verzamelen omdat het aan de wanden van borstschilden en flessen blijft hangen; je houdt op die manier weinig over.
Rijpe moedermelk kan je opvangen in een schoon kommetje of flesje.